Hayatın İçinden

Yoğurt böyle mayalanırsa asla sulanmıyor ve ekşimiyor-- İzmirli Yoğurtçuların taktiği

Abone Ol

Yoğurt, Türk mutfağında çokça sevilen bir besindir. Yoğurdun faydaları saymakla bitmez.

Yoğurt, sağlıklı beslenme ve sindirim sistemi için oldukça faydalı bir besin olarak bilinir.  İçeriğinde bulunan probiyotikler sindirim sisteminin dengesini koruyarak bağırsak sağlığını korur ve destekler.

İÇİNDEKİ VİTAMİNLER ÇOK FAZLA

Aynı zamanda yoğurt, kalsiyum, protein, B vitaminleri ve diğer önemli besin maddeleri açısından da zengin bir besindir. Bu özellikleri sayesinde kemik sağlığını destekler, kasların güçlenmesine yardımcı olur ve vücut için gerekli olan birçok besin maddesini de tek başına sağlar. Uzmanlar çocuklara ve yaşlılara mutlaka yoğurt tüketmeyi önermektedir. Faydalı dediğimiz yoğurtlarla ilgili bilmeniz gereken bir gerçek var. Uzmanlar market yoğurtlarını değil ev yoğurtlarını öneriyor. 
 

İzmir'de birçok ev hanımı ve restoran kendi yoğurdunu kendisi yapmaktadır. Evde yoğurt mayalarken bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. 

Artigercek.com sitesinde yer alan bir içerikte; Ev yapımı yoğurdun tarifine dair detaylar paylaşıldı. İşte İzmir'de de birçok yoğurtçu tarafından uygulanan o yöntem

Yoğurt en faydalı besinlerden biridir. Evde yapılan yoğurtlar daha sağlıklıdır. Marketlerde alınan yoğurtlar arasında da elbette sağlıklı markalar var.

Ancak beslenme uzmanları ev yoğurdunun daha sağlıklı olduğunu belirtiyorlar. Peki ev yoğurdu nasıl yapılır?

İşte asla sulanmayan ve ekşimeyen ev yoğurdunun tarifi

2-3 litre tercihen organik tam yağlı süt (kutu sütlerin tutma ihtimali düşüktür.)

3-4 yemek kaşığı tercihen ev yapımı veya canlı bakteri içeren mayalık yoğurt

NOT: Mayalama aşamasında isterseniz bir çimdik tuz ve şeker (tuz ekşimemesi, şeker çabuk mayalanması için) ekleyebilirsiniz.

Sütü boş bir tencereye koyarak kaynatınız. Kısık ateşte karıştırarak kendi kendine buharlaştırarak daha koyu bir süt elde edebilirsiniz. Daha sonra kaynamış olan sütü bekletiniz. Parmağınızı süte batırdığınızda hafif ısıracak. Çok hafif yakacak elinizi. Çok sıcak olursa mayalanma olmaz, soğuk olursa yine mayalanma başlamaz. Süt bu şekilde olduğunda mayalanacak ısıda olduğunu anlamış oluruz.

ŞİMDİ YAPILIŞ AŞAMASINA GEÇELİM

Tezgâhı yoğurdun ısısını almaması için önce bir nihale koyup ( sofrada kullanılan atlık ) üzerine temiz bir masa örtüsünü dörde katlanmış bir şekilde serip tencereyi yerleştiriniz.

Bu işlemin ardından da bir kaseye 3-4 yemek kaşığı tercihen ev yapımı mayalanmış yoğurt alınız. Üzerine 3-4 yemek kaşığı da sütten ilave alınız. Ve şimdi bu karışımı yavaşça tencereye dökünüz. Ardından kapağını kapatınız. Ve sıcaklığın korunması için üzerini birkaç örtü ile iyice kapatıp, 4-6 saat kadar mayalanmaya bırakınız. Mayalanan yoğurdunuzun soğuması için buzdolabında bekletmeniz gerekiyor.

İyice soğumuş olan yoğurdunuz yenmeye hazır hale gelecektir. Ancak daha katı bir yoğurt elde etmek isterseniz başka bir tüyomuz daha var;

Dayanıklı bir kağıt mutfak havlusunu hafif ıslatıp sıkın. Daha sonra yoğurdun üzerine yerleştiriniz. Bu şekilde beklediğiniz takdirde, daha da süzülmüş bir yoğurt elde edebileceksiniz. Bu yöntemle yoğurdu istediğiniz kadar süzdürebilirsiniz.

Bu tarif sayesinde artık dışardan yoğurt almayı bırakacaksınız.

Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.