Hayatın İçinden

Tadı Damaklarda: Sıcaklar İnciri Erken Verdi Ama Rekolte Düşük

İzmir'in eşsiz lezzetlerinden biri olan Bardacık inciri hasadı, beklenenden daha erken başladı. Sıcakların etkisiyle tarlalarda olgunlaşan incirler, hem üreticileri hem de tüketicileri sevindirdi.

Abone Ol

İzmir'de sıcakların artmasıyla birlikte, meşhur Bardacık inciri de erken hasat dönemine girdi. Güzelbahçe ilçesine bağlı Payamlı Mahallesi'nde üretilen bu özel incir, tarlalarda adeta altın rengine büründü. Üreticiler, bu yılki rekoltenin sıcaklar nedeniyle düşmesini beklese de, incirin kalitesinden ödün verilmediğini belirtiyor.

10. Bardacık Festivali Kapıda

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Köyün dağlık alanda bulunduğunu aktaran Günay, “Bu yüzden köylünün düz alanları yok. Çiftçi burada badem, zeytin ve bardacık inciri ve üzümle geçimlerini sağlıyor. Biz de köylümüzle birlikte Cumartesi günü, 10. Bardacık Festivali'mizi gerçekleştireceğiz. Köylümüz buradaki yaptığı ürünleri hazırlıyor. Biz de o günü burada bir şenlikle köylümüze destek oluyoruz. Artık Payamlı köyü de ciddi bir gelir elde ediyor. Biz de kooperatiften ürünleri alıyoruz, yardımsever insanların sayesinde de dar gelirli insanlara ulaştırıp onların da yemesini sağlıyoruz. Köylümüzün artık şehre inmesin diyoruz. Köylümüz köyünde çalışsın, kalkınsın” ifadelerine yer verdi.

'5-6 Ton Rekolte Bekliyoruz'

Bu sene 5-6 ton rekolte beklediklerini belirten Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz kesinlikle araya toptancıyı koymuyoruz. Köylümüz kendi ürününü getiriyor. Güzelbahçe'ye, Balçova'ya, Narlıdere'ye kendisi satıyor. Böylelikle vatandaşlarımız da daha ucuza Bardacık İnciri yiyebiliyor. Hava şartlarından dolayı geçen seneye göre rekoltede çok bir artış yok.”

'Arazimiz Geniş'

Sıcaklıkların bastırmasıyla mahsulün biraz erken hasat olduğuna işaret eden Payamlı Mahallesi Muhtarı İrfan Kublay, “Bardacık İnciri, bizim milli bir meyvemiz. Köy alanımız ve arazimiz geniş. Sabah güneş doğmadan incirin toplanması lazım. İncirin üzerinde buğulanma oluşuyor. Bu buğulanma oluşmadan incirin toplanması lazım. İncir ertesi güne kaldığı zaman kalitesi düşüyor. Köylünün büyük ölçüde geçimi üzüm ve incirden sağlanıyor” dedi.

Maliyetler Yüksek

Küçüklüğünden beri incir üretimi yaptıklarını anlatan üretici Uğur Kahya da şöyle konuştu:

“Bu sene aşırı sıcaklardan dolayı rekolte düşük. Maliyetler yüksek. Biz küçük aile çiftçileriyiz. Bizim gibi küçük aile çiftçileri, girdiyi pahalı yapıyor. Çıkardığı ürünü de az çıkardığı için ürünü satmakta güçlük çekiyor. Ama yetersiz kalıyoruz.”

Hasat 3 Hafta Sürüyor

İnciri toplama sürecinden bahseden Kahya, şöyle devam etti:

“Sabah 5'te kalkıyoruz ve ailecek tarlaya geliyoruz. 09.00'a kadar incirleri topluyoruz. Daha sonra topladığımız ürünleri iç piyasaya satmaya gidiyoruz. Hasat yaklaşık 3 hafta sürüyor. Arazi şartlarımız kötü. Bu yüzden zorlu çiftçilik yapıyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay