Hayatın İçinden

Parkinson hastalığını beyin pili ile yendi: Yıllar sonra ilk kez kendi başına yemek yiyebildi

Abone Ol

Muhammet Eroğlu, 22 yıl önce Ödemiş'te titreme ve istemsiz kasılmalar yaşamaya başladı. Uzun süre şikayetleri önemsemeyen Eroğlu, rahatsızlığın artması üzerine Parkinson teşhisi konuldu. Aldığı tedavilerden fayda görmeyen Eroğlu, zamanla işe gidemez ve kendi başına yemek yiyemez hale geldi.

25 yıldır Parkinson hastalığıyla mücadele eden Eroğlu'nun hayatı ancak beyin pili operasyonundan sonra tamamen değişti. Artık normal bir hayat sürdürebiliyor. Hastalık belirtileri azaldı ve günlük aktivitelerini daha rahat gerçekleştirebiliyor. Bu gelişme, onun ve ailesi için büyük bir mutluluk kaynağı oldu.

25 Yıl Sonra İlk Kez Kendi Başına Çay İçti

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Medicana International İzmir Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tuğberk Özdemir tarafından 1 saat süren bir operasyonla beyin pili takılan Eroğlu, bir gece hastanede yattıktan sonra taburcu oldu. Ameliyattan 2 hafta sonra pili açılan 47 yaşındaki hasta, yürüme, konuşma, yemek yeme gibi günlük işlerini giderek kendi kendine yapar hale geldi. Hastaneye kontrole gelen Muhammet Eroğlu, doktoruna “Ellerim çok fazla titrediği için çayımı kendim içemiyordum. En çok istediğim şey kendi kendime çayımı içmekti, bunu kendim yapabildiğim için o kadar mutluyum ki” dedi. Hastasıyla karşılıklı çay içerek iyileşmeyi kutlayan Op. Dr. Özdemir, beyin pilinin Parkinson hastalığının tedavisinde önemli oranda iyileşme sağlayabileceğini söyledi.

Beyin Pili Farklı Hastalıkların Tedavisinde de Kullanılıyor

“Derin beyin stimülasyonu” da denilen beyin pilinin Parkinson hastalığının dışında başka nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanıldığını belirterek şu bilgileri verdi: “Beyin pili, son yıllarda tıpta yaşanan gelişmelerle kullanımı pratikleşen bir tedavi haline gelmiş durumda. Bu ileri düzey tedavi yöntemi, Parkinson hastalığı, sebebi bilinmeyen titreme (esansiyel tremor), epilepsi, distoni (istemsiz kasılma), tik tahatsızlığı (Tourette Sendromu), obsesif kompulsif bozukluk ve major depresyon gibi nörolojik durumların semptomlarını kontrol altına almak için kullanılıyor. Beyin pili, beyne cerrahi müdahale ile yerleştirilerek, elektrotlarla beyine elektriksel uyarılar gönderiliyor. Bu elektrotlar, beyindeki belirli hedef bölgelere odaklanarak anormal sinirsel aktiviteleri düzenliyor. Bu süreç, bir bilgisayar aracılığıyla kişiye özel olarak programlanarak, böylece her hastanın benzersiz ihtiyaçlarına göre tedavi sağlanabiliyor.”

Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay