İzmir'in en meşhur lezzetlerinden biri olan İzmir köfte birçok restoranda aşçılar tarafından hazırlanıyor ve servis ediliyor. İzmir köfte sadece İzmir'de değil tüm ülke genelinde yapılabilen bir yemek.

İzmir köfte diğer köftelerden çok daha farklı ve çok daha lezzetli oluyor.

İZMİR KÖFTENİN TARİHİ

Türk ve Yunan mutfaklarında yapılan bir köfte türü olan İzmir köftenin tarihi on yıllar öncesine dayanır. İzmir köfte, Türkiye topraklarında İlk olarak İzmir'de yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır. Türk-Yunan Savaşı'nın ardından Yunanların Anadolu'dan ayrılmasıyla tarif, Yunanistan'ın çeşitli bölgelerine de yayılmıştır. Yunanistan'da da yapılan bu tarif günümüzde İzmirle özleşmiştir.

İZMİR KÖFTENİN TARİFİ?

İzmir köftenin tarifi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Hazırsanız şimdi sizlerle İzmir köftenin tarifini paylaşacağız. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz İzmir köfte bakın nasıl hazırlanıyor. 

İzmir Köfte için Gerekli Malzemeler:

- 500 gr orta yağlı kıyma
- 2~3 adet sivri biber
- 1 adet küçük boy rendelenmiş soğan
- Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
- Tuz, kimyon ve karabiber
- 1 yemek kaşığı galeta unu
- 1 adet yumurta
- 3 dilim bayat ekmek içi
- 3 adet patates
- Kızartmak için ayçiçeği yağı

İzmir köfte Sosu için:

- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve kırmızı toz biber

İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

Hazırlık Aşaması:

Izmirköftetarifi
   Köfte harcını hazırlamak için, derin bir kaba kıymayı alın. Üzerine rendelenmiş soğan, galeta unu, çırpılmış yumurta, ufalanmış bayat ekmek içi, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları ekleyin. Tüm malzemeleri elinizle iyice yoğurarak köfte harcını homojen bir kıvama getirin.

Köfte Şekillendirme


   Yoğurduğunuz harçtan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp elinizle oval köfteler şekillendirin. Köfteleri hazır hale getirdikten sonra, kızgın ayçiçeği yağında her iki tarafını da hafifçe kızartın ve fazla yağını alması için kağıt havlu üzerine alın.

Patatesler


   Patatesleri soyun ve elma dilimi şeklinde kesin. Tuz serpip kızgın yağda onları da hafifçe kızartın ve kağıt havlu üzerine çıkartarak fazla yağını süzün.

Sos Hazırlığı

Domatesleri elma dilimi şeklinde doğrayın ve domates salçası ile birlikte zeytinyağında karıştırmadan yaklaşık 10 dakika pişirin. Daha sonra tuz ve kırmızı toz biber ekleyerek sosu tatlandırın.

Fırın Aşaması:


   Isıya dayanıklı bir fırın kabına önce köfteleri ardından patatesleri yerleştirin. Hazırladığınız sosu üzerlerinde gezdirin. Sivri biberleri çekirdeklerini temizledikten sonra iri parçalar halinde doğrayın ve yemeğin üzerine serpiştirin.

Pişirme


   Önceden ısıtılmış 200 derece fırında köfteleri ve patatesleri yaklaşık 15 dakika pişirin. Pişirme süresi sonunda, İzmir köfteniz servise hazır hale gelecektir.

İzmir Köfte Servis Önerisi:

İzmir köfteyi sıcak olarak servis edin ve yanında pilav veya cacık gibi yan lezzetlerle zenginleştirin. Bu sayede Ege'nin sıcak atmosferini sofranıza taşıyabilirsiniz.

İzmir köfte yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktası, köftelerinizi fazla kızartmamaktır. Çünkü köfteler fırında da pişeceği için, fazla kızartma onların kurumasına neden olabilir.

Umarız bu tarif ile siz de evinizde pratik ve lezzetli bir İzmir köfte yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

İzmir Köfte tarifi için dilerseniz videoyu da seyredebilirsiniz: Refika'nın ellerine sağlık; 

Editör: Sadık Şimşek