İzmir Körfezi, adeta bir mezarlığa döndü. Binlerce ölü balık, kıyıları kaplarken, deniz suyu kan kırmızısına büründü. Vatandaşlar, yaşanan bu felaketten büyük üzüntü duyuyor. Uzmanlar, kirliliğin ve plankton patlamasının bu duruma neden olduğunu belirtiyor.

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Özellikle Karşıyaka ve Bayraklı sahillerinde ölü balıklar nedeniyle oluşan kötü koku, vatandaşları ev ve iş yerlerinin pencerelerini açamaz hale getirdi. Balık ölümlerinin yanı sıra, körfezin renginin de kırmıza döndüğü gözlemlendi. Ölen balıklar arasında Çipura, Deniz Levreği gibi balıklar bulunuyor.

'Güzelim İzmir'i Ne Hale Getirdiler'

Doğma büyüme İzmirli olduğunu ve hayatında ilk defa böyle bir durumla karşılaştığını ifade eden 50 yaşındaki Serkan Bingöl, “Yetkililer neden gelmiyor buralara anlamadım. Ölümler, fabrikalardan akan pisliklerden dolayı meydana geliyor. İlk defa böyle bir rezillik görüyorum. Güzelim İzmir'i ne hale getirmişler” dedi.

İzmir Elektrik Faciası Davasında Şok İddialar: Sanıklar Birbirini Suçladı İzmir Elektrik Faciası Davasında Şok İddialar: Sanıklar Birbirini Suçladı

Ölü Balıkları Topladılar

Bazı vatandaşların ise kıyıya vuran balıkları toplayarak poşete koyduğu anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Öte yandan geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar ise “İzmir Körfezi'nde plankton patlaması bayağıdır var. Balık ölümlerinin temel sebebi planktonlar. Deniz suyunda her 1 litrede yaklaşık 1 milyon plankton vardır. Sıcaklık ve ortamdaki kirlilik artınca sayıları 2 milyona çıkınca ortamda oksijen bırakmazlar. Bunların zehirli olan türleri nedeniyle balıklar ölür. İlk defa İzmir Körfezi'nde 1955 yılında plankton patlaması olmuştu. Türkiye denizlerini maalesef fosseptik olarak kullanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay

Editör: Erdoğan Kan