İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketi, bölgedeki yaşamı tehdit ediyor. Binlerce balık, kıyıya vurmuş halde bulunurken, deniz suyu da kirlilik nedeniyle yeşile döndü. Bilim insanları, bu durumun temel nedeninin, denizdeki sıcaklık artışı ve kirliliğin tetiklediği zehirli plankton patlaması olduğunu belirtiyor.
İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Bayraklı ilçesi Turan Mahallesi mevkiindeki toplu balık ölümleri, vatandaşları tedirgin etti. Balık ölümleriyle beraber bölgede kötü koku etkin olurken, körfezin rengi yeşile döndü. Yetkililer bölgeye gelerek denizde numune aldı.
Sebebi Zehirli Planktonlardan
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, “İzmir Körfezi'nde plankton patlaması bayağıdır var. Balık ölümlerinin temel sebebi planktonlar. Deniz suyunda her 1 litrede yaklaşık 1 milyon plankton vardır. Sıcaklık ve ortamdaki kirlilik artınca sayıları 2 milyona çıkınca ortamda oksijen bırakmazlar. Bunların zehirli olan türleri nedeniyle balıklar ölür. İlk defa İzmir Körfezi'nde 1955 yılında plankton patlaması olmuştu. Türkiye denizlerini maalesef fosseptik olarak kullanıyoruz” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay