İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre; Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde zeytin hasadı aralıksız devam ederken, Hülya Avşar’ın zeytin kırma videosu sonrasında kırma zeytine talebin arttığı belirtildi.

Coğrafi işaretli Edremit yeşil çizik zeytinlerinin üretimleri devam ederken, Hülya Avşar’ın Ayvalık’taki yazlığında zeytin kırdığı video sosyal medyada büyük ilgi gördü. Bu paylaşım sonrasında kırma zeytine ilgi ve talep arttı.

Zeytin ve zeytinyağı üreticisi Zafer Soykara, “Bugünlerde Hülya Avşar’ın zeytin kırma videosundan sonra en çok talep görün ürün kırma zeytin oldu. Sezon olması ve Hülya Avşar hanımın da videosu çok ilgi gördüğü için bugünlerde en çok aranan ve istenen zeytin türü kırma oldu” dedi.

HÜLYA AVŞAR SOSYAL MEDYADA HASAT VİDEOSUYLA OLAY OLMUŞTU

Ünlü sanatçı Hülya Avşar, yaz tatilini geçirdiği Ayvalık'ta bahçesindeki zeytinleri topladı. Eski bir yöntem olan taş kırma ile zeytinlerini hazırlayan Avşar, bu anları sosyal medya hesabından paylaştı. Siyah bikinisiyle zeytinlerin başına geçen Avşar, "Bahçeden erken hasat. Çok mu havaya girmişim" notunu düştü

KIRMA ZEYTİN PEKİ NASIL YAPILIR?

Zeytinleri kırmaya başlamadan önce yanınıza su dolu bir kap alın veya zeytinleri kuracağınız kaba ortalama olarak yarısına kadar su doldurun.

Zeytinleri tek tek kırıp kararmaması için suyun içine atın. Kırma işlemini tüm zeytinler için uygulayıp üzerlerini geçecek kadar su olacak şekilde tamamlayıp ağzını kapatın.

Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin.

Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir.

Zeytinin acısının gittiğinden emin olduğunuz zaman salamurası hazırlanır.

Salamura için 1 litre suya ortalama olarak 1 dolu yemek kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu eklenir. Eriyene dek karıştırılır.

Son acı suyu dökülen zeytinlerin üzerine sıvı yağ eklenir.

Zeytinler örselenmeden şişe alt üst edilmek suretiyle bütün zeytinlerin yağlanması sağlanır. Bu yapılan yağlama işlemi zeytinlerin rengini korur ve kararmasını önler.

Yağ miktarını ayarlamak için şişe dibine çöken yağa bakmak gerek. Öyle çok fazla yağ koymaya gerek yok.

İki buçuk litrelik şişe için zeytinler yağlandıktan sonra şişenin dibine bir parmak olacak miktarda yağ çöküyorsa yağı yeterlidir.

Kaynaklar: Star.com.tr, İzmirolay.com.tr, İhlas Haber Ajansı

Editör: Sadık Şimşek