Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve yurt dışından gelen misafir öğrenciler, "Solar Car Presentations" projesi kapsamında güneş enerjisiyle çalışan minyatür araçlar üretti ve bu araçlar Konak Meydanı'nda büyük ilgi gördü.

Proje hakkında bilgi veren Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Uğur Çelik şunları söyledi:

"Proje kapsamında öğrencilerimiz kendi tasarımlarıyla güneş enerjisiyle çalışan minyatür arabalar ürettiler. Bu sayede hem hayal güçlerini hem de teknik becerilerini geliştirme imkanı buldular. Öğrenciler, proje boyunca temel düzeyde elektrik-elektronik, kodlama, malzeme ve teknik hesaplama bilgilerini kullandılar. Ayrıca, projenin en önemli hedeflerinden biri öğrencilerin rekabetçi değil, iş birlikçi bir şekilde çalışmalarını sağlamaktı. Farklı alanlardan gelen öğrenciler birlikte çalışarak arabalarını ürettiler ve bilgi birikimlerini birbirleriyle paylaştılar."

'30 Kilometre Hızla 6 Saat Hareket Edebiliyor'

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Okuldaki atıl malzemeler kullanılarak bir ay içerisinde öğreniciler tarafından yapılan güneş enerjisi ile çalışan araçla ilgili bilgiler veren Kınık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Alptekin Tez, “Tamamen kendi ürettiğimiz bir araç. Güneşten aldığı elektrikle pili şarj ediyor ve 30 kilometre hızla 6 saat boyuna hareket edebiliyor” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında Romanya’dan İzmir’e gelen ve yaptığı güneş enerjisiyle çalışan mini aracı tanıtan Pietra Neamt meslek okulu öğrencisi 17 yaşındaki Cintitâ Mateo Marian, “Bu protatif bir araç. Güneş panelini istediğim yere yönlendirebiliyorum ve arkasında bulunan şarj ünitesini ile pili şarj ederek çalıştırıyor” diye konuştu. Atık malzemelerden yaptıkları güneş enerjisiyle çalışan aracı tanıtan 11. Sınıf öğrencisi Alperen Egen ise “Atık malzemelerden yaptığımız ürünün üzerindeki işlemeler ve kesimler tamamen lazer CNC’den yapılmıştır. Lastikleri ve pilleri kendi oluşturduğumuz sisteme oturttuk. Güneş paneliyle o sistemin elektrik ihtiyacını sağlıyoruz. Motorlarla da etki kuvvetini sağlıyoruz ve bu sayede bir araba üretmiş olduk” bilgisini verdi.

Projeye Romanya ve Bulgaristan'da 42 öğrenci ve 8 teknik öğretmen katıldı.

Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay
 

Editör: Erdoğan Kan