Ekonomi

ATM’den para çekmede önemli değişiklik: 81 ilde uygulamanın başladığı bildirildi

Abone Ol

TÜİK yıllık enflasyon oranını yüzde 64,86 olarak açıklamış ve bu rakam büyük tartışma konusu olmuştu. Yüksek enflasyon nedeniyle tepeden tırnağa çok sayıda ürüne zam gelirken 200 TL neredeyse 10 yıl öncesinin 20 lirası seviyesine gelmiş durumda. İddiaya göre yüksek enflasyon ve Türk Lirası’nın değer kaybı nedeniyle bankalar, ATM’lerde bazı önlemler almaya başladı. Uygulamanın 81 ilde başladığı öne sürülüyor. 

Gazete Pencere'de yer alan habere göre; Bankalar, şube sayılarını azaltarak evden çalışma sistemine geçiş yapmaya başladı ve bu doğrultuda ATM işlemlerinde de değişikliklere gitti. Para çekme ve yatırma limitlerinde yapılan değişiklikler resmi olarak duyuruldu ve birçok banka, 10 TL’lik banknotları ATM’lerde kullanım dışı bıraktı. Bu durum, ülkedeki enflasyonun ciddiyetini gözler önüne seriyor.

Belirlenen tutarın altında kalan miktarların artık şubelerden çekilip yatırılamayacağı ve sadece ATM’ler aracılığıyla gerçekleştirilebileceği bildirildi. Bu karar, özellikle teknolojiyle arası iyi olmayan, okuma yazması olmayan 65 yaş üstü vatandaşlar, emekliler ve tüketiciler arasında tepki çekti.

Bankalar, önceden belirlenen banka veznelerinden nakit para çekme ve yatırma limitini artırmıştı, ancak bu duruma tepki gösterenler oldu. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, bankaların ATM’lerde işlem yapmayı zorunlu hale getirmesinin tüketici haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, alım gücünün hızla azalması ve bankaların iş yükünü azaltma çabaları nedeniyle ATM’lerdeki 10 TL’lik banknotların kaldırdığını açıkladı. Türkiye’de enflasyonun ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan uzmanlara göre, bu durum, 200 TL’nin kullanımının artması ve 10 TL’nin alım gücünün azalmasıyla ilgilidir.

Kaynak: gazetepencere.com